26. november 2022
Usunn mat,sunn mat,Lekk tarm,Betennelse,

3 gode grunner til å IKKE spise for mye mat som kan fremme betennelse i kroppen din.

Hadde jeg visst det jeg vet i dag, så hadde kanskje ikke ungdomstiden min vært preget av muskelsmerter og vondt i magen. Alle som har hatt / eller har kroniske smerter, vet at det også påvirker humøret, og ikke minst energien. Matvarer som lyst brød, pizza og cola, gav meg “godfølelsen” i øyeblikket. Det var lett å ty til disse matvarene når kroppen ikke helt spilte på lag. Jeg som hadde så mye vondt, skulle jeg liksom ofre alt det gode? Jeg måtte hvert fall få lov til å kose meg. Ikke bare det, men uten cola som fast innslag på menyen, så hadde jeg enda mindre energi. Om noen prøvde å si at jeg ikke burde drikke det hele dagen, så ble jeg bare provosert, for de skjønte ikke hvordan jeg hadde det.

Lite visste jeg den gangen at dette var en av hovedårsakene til mine plager. Per i dag er jeg overbevist om at tarmene og tarmfloraen vår spiller en stor rolle for hvordan vi har det, både fysisk og psykisk. Og det beste av alt, vi kan gjøre noe med det. Vi kan starte med å være oppmerksom på hva vi spiser!

Når du gjør endringer i kosten din, ved å spise mer mat som kan virke betennelsesdempende, så kan du endre sammensetningen i tarmfloraen din. Dette er en super måte  å starte  om du har noen av utfordringene som nevnt under her.
Bakteriene i tarmen vår påvirker spisemønsteret vårt. Forskere mener at mikrobene sender ut signaler til hjernen, og på denne måten får oss til å føle ubehag. Dette trigger oss til å spise mer av den maten som den aktuelle bakterien “lever av”, uavhengig om det er bra for oss eller ikke.

Ved å spise mat med høyt sukker og fett innhold, så forer vi de bakteriene som produserer toksiner, samtidig som de gode bakteriene reduseres. I tillegg vil mye sukkerholdig mat / drikke redusere hastigheten på hvor fort maten går gjennom fordøyelses kanalen, og i samme prosess øker veksten av de ugunstige bakteriene.

Overvekt

usunn mat gir fedme og overvekt
Bilde: Shutterstock

Har du problemer med å gå ned i vekt? Det handler ikke “bare” om å spise færre kalorier.
Mange gjør det, men oppnår ikke ønsket resultat. En av grunnene til det, er at det handler mye om tarmbakteriene dine også.
Forskere har kommet frem til at personer med en normal vekt har en rikere tarmkultur, dvs: flere forskjellige bakteriestammer, og det er flere av dem, enn hos de som er overvektige.

 

Muskel og skjelett plager

kosthold påvirker også skjelett og muskler
Bilde: Shutterstock

Er du plaget med muskel og / eller skjelett plager, vil du trolig ha mye å hente på litt justering i kostholdet ditt – det hadde hvert fall jeg. Det kan selvsagt variere hvilke matvarer som skaper betennelses reaksjoner, men en god start er å spise matvarer som for de fleste kan virke betennelsesdempende. Samtidig som du reduserer inntaket av matvarer som kan virke  betennelses fremmende.

Hudproblemer

Mikrobiotisk hudpleie –grunnlaget for en fin og frisk hud, starter i tarmen!

Tarm helsen påvirker også huden
Bilde: Shutterstock

Mikrobiota er betegnelsen på vår flora av gode bakterier. Det er neppe noen ting som har større innflytelse på vår hud enn vår mikrobiota. Den dekker alle slimhinner i kroppen, og hele huden vår. Den påvirker hele vår fordøyelse og miljøet i kroppen, og beskytter huden vår utvendig og innvendig.

“De færreste av oss ønsker å spise mat som speeder opp aldringsprosessen.
Vi vil eldes med stil, ikke sant?”

Om du ikke ønsker total omlegging av kostholdet, så er det noen få ting som med fordel kan kuttes ut av det daglige kostholdet:

  • Ferdigmat (ofte tilsatt mye skjult salt, sukker, fett, konserveringsmidler og smakforsterkere som t.d. MSG).
  • Kutt ut (hvert fall reduser)  det som inneholder hvitt mel, sukker og/eller kunstige søtningsstoffer.

Guide over mat som hemmer og mat som fremmer betennelse.

Guiden som hjelper deg til å ta gode matvalg!

Ved å laste ned filene, samtykker du til å motta e-post fra oss. Det vil alltid være en link for å melde seg av e-post listen i hver e-post du mottar. E-post adresser vil aldri bli delt eller solgt. Se våre betingelser for personvern for mer info.

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

3 tanker om “3 gode grunner til å IKKE spise for mye mat som kan fremme betennelse i kroppen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>